Utazás 2. A reptéren

1:16




Sziasztok!

Itt az utazással kapcsolatos sorozat következő része, melyben a reptéren felmerülő fontos kérdésekre ad választ, melynek megírásában szintén nagy szerepet játszott az ott dolgozó húgom segítsége!

-A járat indulása előtt 2-2,5 órával nyit a check-in pult és indulás előtt 45-30 perccel zárnak a pultban.
-A check-in pultnál kérik el az utas útlevelét, más személyazonosító iratát. Itt adják ki a beszállókártyát (tartalmazza az utas információit és az ülőhelyet), feladott poggyászra címkét ragasztanak az utas információival.

-A kézipoggyász 10 kg-os, business classon 15 kg-os lehet, fapados járat esetében változó lehet. A kézipoggyász mellett megengednek még 1 női/ laptop-/ fényképezőtáskát felvinni.
-Skyteam tagoknak, tengeren túlra, nagyobb, hosszútávú járatok esetében 23 kg a feladható poggyász, míg rövidtávú utazások esetében figyelni kell, mekkora poggyászsúlyt engedélyeznek.
-Ha nem fér el a kézipoggyász a légitársaság mérőkeretében akkor egyes légitársaságok esetében pénzért fel kell adni a csomagot és a raktérbe fog kerülni, a kézipoggyász mérete légitársaságonként változik, sokszor a nagyobb légitársaságok előzékenyebbek.
-A túlsúly kifizethető a check in pultnál bankkártyával, készpénzes fizetés esetében pedig a Ticketing & Service Desk-hez kell menni fizetni, a fizetés módja légitársaság függő.
-Online check-in után is van lehetőség az utashely változtatására a check-in pultban, ha nincsen tele már a gép, ám egyes légitársaságok az ilyen cseréért is díjat számolnak fel.

-Utasbiztonsági ellenőrzésnél hasznos a laptopot külön műagyag ládába helyezni, ezenkívül fel kell készülni, hogy az övet és cipőt is le kell majd húznunk.
-A fedélzetre nem szabad másokra kárt okozó eszközt felvinni (pl. szúró-vágó eszköz), öngyújtót viszont a kézipoggyászba kell tenni. Lítium akkumulátoros eszközöket is a kézipoggyászban kell a fedélzetre vinni.
-Ha a kézipoggyászban esetleg maradt olyan tárgy, amelyet a fedélzetre nem lehet felvinni (pl. bicska), akkor a check-in pultnál érdeklődni lehet a feladott poggyász visszahívásáról, így az feladható a csomaggal, nem kell az értékes tárgyat a kukába dobni.
-Ételt felvihetünk a gépre, nem muszáj a reptéren vásároltnak lennie, csak ne ipari mennyiségű legyen. 10 X 100 ml lehet a csomagban felvitt folyadék mérete ( max 1 liter).
-Egyes légitársaságoknál kisállatot fel lehet vinni a fedélzetre. Szükségesek: Pet Passport, microchip-ezve legyen, megfelelő oltások megléte. Nagyobb testű kutyákat egyes légitársaságok a raktérben elszállítják.
-A kapu nyitása a beszállításhoz a check-in pult zárása után történik. Jobb esetben, ha nincsen késés a beszállítás a gép indulása előtt 40-50 perccel indul, ilyentájt már érdemes a kapunál tartózkodni.

Remélem hasznos információkkal szolgálhattam nektek ebben a bejegyzésben! A következő bejegyzés pedig már az utazásról és a kintlét első napjáról szól majd, így maradjatok résen, nemsokára érkezik a New York Diaries sorozat!

 Noémi

You Might Also Like

5 megjegyzés

  1. Kisállat szállítása egy külön kaland :) Nem vesznek át légitársaságok egymástól állatot, úgy kell repjegyet foglalni, hogy a lehető legközelebb kerülj az úticélodhoz ugyanazzal a társasággal, aztán meg ahogy sikerül.
    A cicarepjegy 200 euró, ezért semmi jár, a kézipoggyász helyett van az állat, ami az út alatt hivatalosan végig az ülés alatt kell hogy legyen, ha jófejek a légiutas kísérők akkor lehet kicsit ölben.
    Akkora szállítóban ami az ülés alatt elfér, és az egész együtt nem több, mint 8 kiló.
    Nekünk a chipet meg se nézték, csak a veszettség elleni oltást, de azt nagyon, és a határon befelé volt neki díja (hogy megnézték az oltást) azt hiszem 40 dollár volt.
    A plusz bőrönd 100 euró, olyat kell vinni, ami megéri :)
    Szerintem a folyadék 10-szer lehet 100 ml, tehát max egy liter, de nem játszik a 4*125 ml. De én sosem teszek a kézipodgyászba folyadékot, csak macera, max egy üres vizespalackot és majd megtöltöm.
    A túlméretre huu nagyon kell figyelni, és nem csak a fapadoson. Évekig utaztunk egy kisebb utazótáskával, mint kézipodgyász, a Lufthansával, és egyszer csak beközölte a reptéri csajszi, hogy az bizony raktéri, nem esett túl jól...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, köszi a hasznos infókat írtál, főleg a kisállat szállításhoz, jobb ha minden !itt lesz egy helyen! Nekem egyszer pakoltattak ki a bőröndből cuccot, mert túl súlyos volt a kézi meg a feladandó poggyász is... azóta mindent kétszer ellenőrzök.
      Sajna ezt a 100 milis dolgot nagyon nem csipázom, idén sikerült nagy méretű dezodort csomagolnom amit kipakoltattak, nem örültem sajna neki...

      Törlés
  2. Én is úgy tudom, hogy a kézipoggyászba 10*100 ml folyadék kerülhet, vagyis összesen max 1 liter, de a 100 ml-esnél nagyobb flakonokat nem lehet felvinni a gépre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most, hogy alaposabban átrágtam a neten a kiírást tényleg igaz az 1 liter alatti folyadék felvitele 100 ml-s egységenként, szerintem ki is javítom, ne legyen félrevezető a bejegyzésem, köszönöm :)

      Törlés
  3. Szia! Istenem, de irigyellek téged a New York-i út miatt, a húgodat meg amiatt, hogy ilyen helyen dolgozhat! Légi utaskísérőként is munkálkodott, vagy csak földiként? Megkérdezhetem, hogy hogyan sikerült ott elhelyezkednie? :)

    VálaszTörlés